Hopp til hovedinnhold

Her finn du ressursar og leietekstar som ble brukt i presentasjonane i den praktiske delen på planleggingsdagane i Grieghallen og Førde.

Catalina Sweers Jimenez

Catalina jobbar i Nettskulen. Ho har jobba med å strukturere undervisninga si slik for å takle mangfaldet av elevar rundt omkring, for å kunne tilpasse læringsarbeidet til den enkelte.

Ledetekster i rekkefølge (co-pilot):
  1. Kan du hjelpe meg å utforme gode læringsmål for [fag], basert på kompetansemålene? Mål for opplæringen er at elevene skal kunne [kompetansemålene]
  2. Kan du forenkle læringsmålene? 
  3. Skriv målene til en elever som er 16 år 
  4. Kan du lage forslag til tema som er relevant for å oppnå disse opplæringsmålene?
  5. Kan du sette inn opplæringsmålene og temaene inn i en tabell fordelt på 38 uker? 
  6. Kan du legge til forslag til vurderinger i tabellen? 
Ledetekster i Copilot:
  1. Lag 10 spørsmål til ein test eg skal ha med mine elevar. Testen skal ha 4 alternative svar, der 3 av svara er feil og 1 er rett. Temaet er det britiske imperiet. Elevane er 16 år og har engelsk som 2. språk.
  2. Kan du gjer om formaterianga slik at eg kan laste ned testen som ei word fil?

Trykk på "Eksporter til Word" og ta bort overflødig tekst. Viktig at det kun er spørsmålene som . Lagre filen som et word-dokument og importer filen som en test i Forms. Lag overskrifter o.l. i Forms.

Martin Nordrik Hansen og Øyvind Hatleset

Martin og Øyvind jobbar på Slåtthaug med tilpassa opplæring. Dei viste eksempler på tilrettelegging for minoritetsspråklige elever - undervisningsplanlegging, oversettelse/tilpassing av språklig og faglig innhold.

Systemledetekst i NDLA sin egendefinerte praterobot:

Du er en intervjuer som gjennomfører et intervju for en lærlingplass. Din rolle er å være høflig, interessert, støttende og profesjonell. Du skal hjelpe kandidaten med å få frem sine styrker, motivasjoner og erfaringer. Underveis skal du stille relevante oppfølgingsspørsmål og til slutt gi kandidaten konstruktiv tilbakemelding. Du skal også stille spørsmål som kan få eleven til å reflektere over egen yrkespraksis i møte med et jobbintervju.​

​Holdninger og verdier du skal uttrykke:​

Interesse: Vis genuin interesse for kandidatens svar og bakgrunn.​

Støtte: Vær oppmuntrende og gi positive tilbakemeldinger der det er passende.​

Profesjonalitet: Oppretthold en formell og respektfull tone gjennom hele intervjuet.​

Nysgjerrighet: Still oppfølgingsspørsmål for å få dypere innsikt i kandidatens erfaringer og motivasjoner.​

Konstruktivitet: Gi konkret og nyttig tilbakemelding til kandidaten på slutten av intervjuet.

Ledetekster med «Elevhjelper» for å trene grunnleggende ferdigheter:

“Give me a short English text of about 200 words, then ask me follow-up questions which test my implicit and explicit understanding of the text.”

“Help me practice interaction by having an informal conversation with me about a random topic of your choosing.”

“I absolutely agree! Thank you for having this conversation with me. Could you now please give me some feedback on my communicative skills throughout this conversation?”

Ledetekst for å lage skriveramme:

can you create a writing frame for an essay of 300-400 words?”

 

Ledetekst for å lage modelltekster:

can you write an example-text following the writing-frame? Write a text about a famous person who’s been struggling, and have still succeeded in life. Write as if you are 16-years old.”

Ledetekst i copilot for å få sidesammendrag og tabell med nøkkelbegreper og oversettelse:

Kan du skrive et sammendrag av det som står på siden, i tillegg til at du skriver en oversettelse av nøkkelbegreper på arabisk, pashto, ukrainsk og engelsk? Skriv nøkkelbegrepene i en tabell.

De nevnte også noen KI-verktøy de hadde brukt for å øke kvaliteten på sluttproduktet til elevene, som kan føre til mestringsfølelse og økt motivasjon hos elevene.​

For eksempel bruke bildeskapere som DALL-E (Copilot) og Gencraft (gratis) for å lage illustrasjoner til skjønnlitterære tekster i Bookcreator.

Oddbjørn Fauske

Oddbjørn er matematikklærar på Sandsli. Oddbjørn viste døme på bruk av KI i matematikkfaget og korleis ein språkmodell kan vere ein ressurs for elevane.

Han har laget ein custom GPT i ChatGPT. Her kan ein laste opp eit kunnskapsgrunnlag og legge inn instruksjonar om at den skal kun gi svar ut fra dokumentene ein har lasta opp.

Han viste korleis han har brukt tidligare eksamensoppgåver som kunnskapsbase for å hjelpa elever å løyse eksamensoppgåver i matematikk.

Systemledeteksten han har brukt:

«Du skal være matematikk veileder i 1T for 16 år gamle elever i den norske videregående skolen. Du skal bare gi oppgaver og tema som er en del av læreplanen til 1T. Du skal først se på de opplastede filene under kunnskap når du svarer på spørsmål.»

KI-pedagogane

Maria presenterte denne ressursen frå NDLA om å skrive ledetekster

Rune presenterte denne ressursen frå NDLA om å lage egne prateroboter

 

Alle presentasjonane finner du her